Jubileumconcert – Stabat Mater + Dixit Dominus

Jubileumconcert – Stabat Mater + Dixit Dominus

Bachkoor Apeldoorn dat dit jaar 90 jaar bestaat, brengt met dit najaarsconcert twee bijzonder mooie koorwerken ten gehore: het Stabat Mater van Joseph Haydn en het Dixit Dominus van Georg Friedrich Händel.

Het Stabat Mater is een middeleeuws gedicht over de “diepbedroefde Moeder stond wenend bij het kruis”. Door de eeuwen heen is deze tekst vele malen op muziek gezet, ook door hedendaagse componisten. Het Stabat Mater van Haydn is in 1767 geschreven voor 4 solisten en gemengd koor en is qua karakter wat meer ingetogen dan dat van Pergolesi. 

Voor het Dixit Dominus van Georg Friedrich Händel is de tekst uit 1707 ontleend aan psalm 110: “De Heer sprak tot mijn heer”.

Händel schreef dit werk na een studiereis in Italië over de Italiaanse opera en het was bij de première in Rome een groot succes. Het koorwerk is voor vijfstemmig koor en solisten.

De instrumentale begeleiding van het Bachkoor wordt, geheel passend bij deze koorwerken, verzorgd door het internationaal Barokorkest Accademia Amsterdam en met topsolisten. 

    Tags:

  • apeldoorn

#inapeldoorn