Lezing: “Drie Wilhelmina’s op Het Loo”

Lezing: “Drie Wilhelmina’s op Het Loo”

Een vast onderdeel van het jaarlijkse programma van de Stichting Koninklijk Apeldoorn is de lezing in Paleis Het Loo

Vooruitlopend op 25 jaar Stichting Koninklijk Apeldoorn in 2024 is besloten aandacht te besteden aan drie koninginnen Wilhelmina. David Hakkenberg zal de focus leggen op Wilhelmina van Pruisen (1751-1820), moeder van koning Willem I en haar nicht Wilhelmina van Pruisen ‘Mimi’ (1774-1837), echtgenote van koning Willem I. Annemarie de Wildt zal ingaan op de relatie van koningin Wilhelmina (1880-1962) met Amsterdam. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Zutphens Barok Ensemble.

Stichting Koninklijk Apeldoorn heeft z’n oorsprong in de stichting die in 1998 het beeld van Wilhelmina realiseerde bij de Grote Kerk in Apeldoorn. Verder is onlangs een vierdelige Tv-serie gewijd aan Wilhelmina: “Een leven voor de troon”. Annemarie de Wildt, conservator van het Amsterdam Museum, is één van de historici die een bijdrage leverde aan deze serie van ‘Andere Tijden’. Koningin Wilhelmina werd ingehuldigd in Amsterdam in 1898 en kende aan de stad na de Tweede Wereldoorlog het devies toe: ‘Heldhaftig, Vastberaden en Barmhartig’.

David Hakkenberg is de oprichter van het Initiatief Oranje-Nassau in Berlijn dat tot doel heeft de herinnering levend te houden aan de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau in de Duitse hoofdstad.

Sinds 2002 worden de lezingen van de Stichting Koninklijk Apeldoorn gehouden en waren onder andere gewijd aan koning-stadhouder Willem III en koningin Mary Stuart II, koning Lodewijk Napoleon, koningin Juliana en prins Bernhard, de koningen Willem I en III en de viering van 200 jaar Koninkrijk in Apeldoorn. Verschillende historici in de Tv-serie over Wilhelmina waren in voorgaande jaren te gast bij de jaarlijkse lezing van de stichting..

    Tags:

  • Koninklijk

#inapeldoorn