Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzame congreslocatie de St@art in Apeldoorn

Apeldoornse congreslocaties zetten zich in voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Van de groene oases zoals Apenheul en het Nationale Park De Hoge Veluwe, tot de moderne faciliteiten van Bilderberg Hotel De Keizerskroon en Omnisport Apeldoorn, elke locatie draagt op zijn eigen manier bij aan een duurzamere toekomst. Zij implementeren innovatieve oplossingen zoals CO2-neutrale gebouwen, het gebruik van gerecyclede materialen, en het inzetten op hernieuwbare energiebronnen. Ook voedselverspilling tegengaan, het bevorderen van lokale producten, en het streven naar een minimale ecologische voetafdruk staan hoog op de agenda.

Duurzame congreslocatie de St@art in Apeldoorn

Apenheul

• Congreslocatie de St@art is volledig C02-neutraal.

• Er wordt warmte in de grond opgeslagen om het gebouw bij kouder weer te verwarmen.

• De voedsel- en drankvoorziening is standaard minstens half vegetarisch.

meer

Bilderberg Hotel De Keizerskroon

• Van het overgebleven brood van het ontbijt wordt breadpudding gemaakt volgens het recept van de moeder van de Engelse chef Steve.

• In het hotel circuleert een Orbisk weegschaal die al het afval weegt, dit helpt om waste te verminderen.

• De oude CV ketel is ingeruild voor energiezuinige units die per kamer te bedienen zijn. Met slimme technologie in de kamers, zodat de installatie uitgaat als de gasten niet op de kamer zijn.

meer
Theater en Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn

Congrescentrum Orpheus

• Er liggen maar liefst 156 zonnepanelen op het dak, hierdoor draait Restaurant O55 volledig op zonne-energie.

• De vloer in de Altioszaal is volledig gemaakt van hergebruikte autobanden.

• Er wordt gewaakt voor voedselverspilling door het optimaliseren van het bestelproces en porties af te stemmen op de verwachte behoefte.

• Vrijwel alle verlichting is ledverlichting, óók het markante lichtgordijn in de foyer.

meer

De Zwitsalhal

• De voorkeur ligt bij lokale cateraars, waardoor de voedselbronnen dichtbij de locatie van het evenement worden ingekocht en wat o.a. leidt tot een verminderde ecologische voetafdruk van het evenement.

• Dankzij de samenwerking met Too Good To Go wordt er een zero waste beleid gehanteerd.

• Er zijn laadpalen voor elektrische auto’s aanwezig.

• Alle verlichting in De Zwitsalhal is ledverlichting.

meer

Het Nationale Park de Hoge Veluwe

• Het bewaken van de balans tussen ecologie en economie is de leidraad voor het beheer van de circa 5.400 hectare van het Park. Daarom zorgen ze ervoor dat, ter bevordering van de biodiversiteit, het grootste gedeelte van het Park rustig is.

• Het Park benut tot 35% lokaal/biologische producten, deels uit eigen moestuin van 1.200m² bij De Pampel.

• De energieprestatie van het Park Paviljoen is 30% beter dan de EPC-norm.

• Bij het Park Paviljoen zijn 16 laadplekken voor elektrisch vervoer.

meer

Hotel en Restaurant De Echoput

• Er wordt altijd gezocht naar samenwerkingen met lokale producenten die zich willen inzetten om de biodiversiteit te vergroten en zo het bodemleven helpen te herstellen.

 

• Er zijn laadpalen voor elektrische auto’s aanwezig.

• Het grootste gedeelte van de gebruikte stroom wordt opgewekt door de 170 aanwezige zonnepanelen.

meer
Congreslocatie Omnisport Apeldoorn

Omnisport Apeldoorn

• Green Key Certificaat.

• Er wordt gebruik gemaakt van een warmte- koudeopslag, hierdoor wordt overtollige energie opgeslagen en op een later moment gebruikt.

• Per evenement worden er vijf bomen geplant. Dit gebeurd in samenwerking met WeForest: een internationale non-profit organisatie gericht op het herstellen van bedreigde bosgebieden in tropische landen.

• Er wordt deelgenomen aan het ‘Waste to Energy’-initiatief, wat inhoudt dat er groene stroom wordt opgewekt van eigen afval.

meer
Paleis het Loo - Royale hotspots in Apeldoorn

Paleis Het Loo

• De houten vloeren in de balzalen zijn gemaakt van de bomen van o.a. de stallenlaan, welke i.v.m. veiligheid gekapt moesten worden.

• Paleis Het Loo is volledig chemievrij en dus biologisch aan het bestrijden bij zowel de Paleistuinen als het Stallenplein. Daarnaast brengen ze meer biodiversiteit aan door het planten van bloemen- en kruidenmengsels langs de lanen.

• De ondergrondse uitbreiding is gerealiseerd met de hoogste isolatiewaarden met gebruik van duurzame materialen.

• Er wordt gebruik gemaakt van een warmte- koudeopslag, hierdoor wordt overtollige energie opgeslagen en op een later moment gebruikt.

 

meer

Parc Spelderholt

Parc Spelderholt hanteert een bijzonder vergaderconcept: jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking werken hier in een prettige leeromgeving waarin zij de kans krijgen om hun zelfredzaamheid te vergroten.

Op deze wijze dragen niet alleen medewerkers, maar ook alle gasten (in)direct bij aan de persoonlijke groei en ontwikkeling van de studenten.

meer

Radio Kootwijk

• Het terrein van Staatsbosbeheer wordt verlicht door ledverlichting.

• De zenderzaal, met een oppervlakte van 915m², wordt verwarmt door warmtepompen die worden aangedreven door groene stroom dat verkregen wordt van windparken uit heel Europa.

• Gemotoriseerde verkeersbewegingen worden beperkt door het centraal parkeren nabij het hoofdgebouw. De weg kan vervolgens wandelend, fietsend of per step vervolgd worden.

meer

STOOM

• Doordat er veelal tweedehands meubels staan en de bar en het podium van gebruikte pallets zijn gemaakt, past het perfect bij de industriële uitstraling.

• Dankzij de samenwerking met Too Good To Go wordt er een zero waste beleid gehanteerd.

meer
Overnachten bij Van der Valk Hotel Apeldoorn

Van der Valk Hotel Apeldoorn

• Organisch afval wordt gebruikt voor bio-energiecentrales. Daar wordt de biomassa via een innovatief verwerkingsproces vergist en omgezet in biogas en uiteindelijk groene stroom. Deze groene stroom wordt weer terug geleverd aan het hotel. Tevens rijden de vrachtwagens op deze bio diesel en- gas.

• In de keuken zit Kitchen Air Technology: een systeem die het mogelijk maakt om de warmte die vrij komt in de keuken te herbruiken voor het hotel. Door het hergebruik van de energie uit de keuken wordt het energieverbruik van het totale hotel met 50% gereduceerd.

• In het hele hotel wordt gasloos gekookt.

 

meer
Hotelkamers bij Van der Valk Hotel Apeldoorn - de Cantharel

Van der Valk Hotel Apeldoorn- de Cantharel

• Er wordt veelal samengewerkt met lokale ondernemers. Op de menukaart staan voornamelijk producten uit de streek en leveranciers worden geselecteerd op het hebben van een duurzaamheidsbeleid.

• Green Key Gold Certificaat.
• Waterbesparende maatregelen worden toegepast bij kranen, douches en toiletten.
• Oog voor de menselijke en sociaal maatschappelijke aspecten binnen en buiten het bedrijf (door onder andere het bieden van arbeidsplaatsen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt).
• Er wordt geprobeerd het hele jaar door zoveel mogelijk te werken met mooie producten uit de eigen moestuin. De moestuin heeft een Erkend Veluws Streekproduct Keurmerk.

meer

#inapeldoorn